Premiär-åket

Så var det då dags. Dags att ta fram de gamla skidorna som glidit en och annan mil i fjällterrängen. Kanske inte sådär väldigt snabbt och från de högsta topparna just men mil har det blivit… Satte på stighudarna redan inomhus och smög mig ut i backen. Liftarna hade redan stannat men lamporna var tända och lyste upp backen som en stor teaterscen. Jag började sakta med fasta korta steg med lite darriga stavtag. Pulsen började dunka redan efter några steg men jag tog mig uppåt, högre och högre. Benen blev mer och mer stumma men jag fortsatte ända upp till sista lampan. Tog av stighudarna och tackade Gud för att det inte var någon teaterscen jag hamnat på utan en upplyst skidbacke helt utan publik. Kände mig stel och ovan de första svängarna men snart kände jag vinden, snöstänket och ljudet av stålkanter mot hård snö. Trots att det inte gick speciellt fort och det såg säkert alldeles förskräckligt ut om någon sett mig, så kom känslan av glädje, lekfullhet och härlig vinter.

Premiäråket är avklarat för ett bra tag sen nu, men premiärterminen för min del som föreståndare för en av Sveriges härligaste bibelskolor är alldeles nyss avslutad. Jo, jag har känt mig lite darrig, mörbultad och stel men fartkänslan och det härliga ljudet av skratt, vetgirighet och underbar gemenskap ger känsla av glädje och ”härlig vinter”.

Hur det har gått? Ja, det får du fråga deltagarna på Bibelfjäll. En sak är i alla falla säker. Hade jag varig ung så hade jag självklart valt att gå Bibelfjäll. Kombinationen bibel, fjäll och mötet är oslagbart!

Välkommen!

Årets klass 2013/2014

DSC_0044_webb

Här är årets klass! Övre raden, från vänster: Emma Kristoffersson, Olivia Arnsäter, Albert Graaf, Jonathan Ramström, Carl Jaede. Mellanraden: Maja Dahlbäck, Joakim Warenmo, August Larsson, Joakim Pettersson, Samuel Karlsson. Nedre raden: Johannes Bryngelsson, Jessika Runesson, Sara Marklund, Miriam Nilsson, Joel Jonsson.

Kjell-Arne Alvarsson ny föreståndare

IMG_9565_redigerad-3

Kjell-Arne Alvarsson (till vänster) som idag arbetar som Barn- och Familjepastor i Pingstförsamlingen Lycksele, har tackat ja till erbjudandet att från och med i höst bli föreståndare för Bibelfjäll i Hemavan. Han kommer finnas med från det att terminen startar den 19 augusti och kommer första månaden gå parallellt med nuvarande föreståndare Per-Olov Sveder Renklint.

Kjell-Arne har lång erfarenhet av församlingstjänst och arbete med ungdomar och ledarutbildningar och kommer på ett bra sätt kunna fortsätta utvecklingen av bibelskolan Bibelfjäll i Hemavan.

- ”Jag gillar friluftsliv och fjällen och för mig är det en spännande utmaning att få vara med och forma en utbildning i den miljön”, säger Kjell-Arne.

Bibelfjäll, som har sin placering på Hemavan Fjällstation, är en unik ekumenisk bibelskola i fjällmiljö.

”Genom Kjell-Arne Alvarsson får vi ytterligare en ekumenisk breddning genom hans förankring inom Pingströrelsen och inte minst Pingst Ung där han kommer fortsätta som Regionledare på 25 %”, säger Klas Johansson (Regional Kyrkoledare inom Equmeniakyrkan).

Till kommande läsår 2013/14 har 15 elever antagits, vilket är mycket glädjande och visar att Bibelfjäll fyller en viktig plats och funktion i BibelskoleSverige.

Härnösands Folkhögskola

Nu har Bibelfjäll och Härnösand inlett ett samarbete! I och med kommande läsår är Bibelfjäll en del av Härnösands folkhögskolas kursutbud. Det ger en stabilitet åt Bibelfjäll och innebär en utveckling av kursen.

Uppåt för Bibelfjäll

Pressrelease:

Uppåt för Bibelfjäll i Hemavan

    – Vi kör vidare! Finansieringen är löst och den första anmälan till nästa läsår har redan kommit in, säger Bibelfjälls föreståndare P-O Sveder Renklint och tipsar intresserade att anmäla sig innan kursen blir full.
– Vi ser fram emot ännu ett fantastiskt år på Bibelfjäll!

Bibelfjäll är en ettårig folkhögskolekurs på helfart på Hemavan Fjällstation (f.d. SMU Fjällgård) som har funnits i tre år. Inför nästa läsår fanns en viss osäkerhet om finansiering, men nu är det löst och framtiden ser ljus ut.

– Det är jätteroligt att vi kan lova att Bibelfjäll fortsätter, säger föreståndare P-O Sveder Renklint. Vi har sett hur mycket Bibelfjäll betyder, först och främst för de elever som går här men också för folk i bygden och församlingar i Norrland. På sikt tror vi att detta kommer att betyda att Bibelfjäll inte bara överlever utan också utvecklas och blir en ännu bättre kurs.

Bibelskolan Bibelfjäll får ekonomiskt stöd av Solviks folkhögskola för läsåret 2013/2014. Tillsammans med ett utökat bidrag från EFS i Västerbotten och Missionskyrkan i Övre Norrland står nu Bibelfjäll på fast mark. Fortfarande förs samtal även med andra folkhögskolor om utökat samarbete.

– Ett samarbete med flera folkhögskolor kommer att innebära en breddning av innehållet i Bibelfjäll och att eleverna får möjligheter att fördjupa sig inom fler områden. Bibelfjäll kommer också att få en fastare förankring i Norrland, säger P-O Sveder Renklint.

Bibelfjäll är ett samarbete mellan Svenska Missionskyrkan i Övre Norrlands distrikt, EFS och Salt Västerbotten, EFS Norrbotten, Svenska kyrkans unga i Luleå stift, equmenia, Solviks folkhögskola, Lidingö folkhögskola, Studieförbundet Bilda, Hemavan Fjällstation (f.d. SMU Fjällgård) och de lokala församlingarna i Hemavan/Tärnaby.

Bibelfjäll riktar sig till den som vill kombinera en bra bibelskola med härliga fjällupplevelser och utmanande möten. Under året får man god bibelundervisning, möjlighet att följa fjällets växlingar, möta människor samt växa som person och kristen. Kursen har tre tydliga fokus: Bibeln, Fjället och Mötet.

– Sista ansökningsdag är 15 april, men det är möjligt att kursen blir full innan dess, hälsar en glad Bibelfjällföreståndare.

En vanlig dag på Bibelfjäll

Fika-Ruttjebäcken1103242

En vanlig dag på Bibelfjäll kan innebära en dagstur till Ruttjebäcken. Där går man i den översnöade bäckravinen omgiven av meterhöga drivor och isdraperier. Man gräver en bänk i snön och sätter sig och fikar den medhavda matsäcken. Sen går man upp på sluttningen, drar av stighudarna från skidorna och åker ner i lössnön. Roligare än så är svårt att ha det!

Därför ska du gå Bibelfjäll

JohannaJosefFrida1

Johanna Hjelm: Bibelfjäll är en fantastisk möjlighet att utvecklas i tron och samtidigt vistas i vacker fjällvärld. Den perfekta kombon – friluftsliv och Bibel!

Josef Mattsson: Jag tycker att man ska gå Bibelfjäll för att få utveckla sitt kunnande om Bibeln samtidigt som man får njuta av många fjällupplevelser. T ex så får man gå på pilgrimsvandringar, gå på glaciärer och krypa i grottor om man vill testa och se om det är något man vill fortsätta med. Sen har vi ju även lyxen att ha en skidbacke precis utanför skolan så är man intresserad av det så är det bara att åka. Men bland det bästa med Bibelfjäll är att man får ha många olika lärare under året som kommer och undervisar i bibelkunskap så man tröttnar aldrig för det finns så många olika sätt att upptäcka Bibeln på. Till sist ingår det i kursen att få vara ute och prata med människor, om antingen hur de har det eller om sin tro samtidigt som man har någon aktivitet ute i backen eller något liknande.

Frida Jönsson: När jag funderade på att söka Bibelfjäll sa en bekant att det skulle bli den bästa investeringen i mitt liv. Jag är beredd att hålla med honom, alla borde gå bibelskola! Att få växa och utvecklas i sin tro och att verkligen få lära sig Bibeln är både viktigt och spännande, och fjället ger möjlighet till fantastiska upplevelser som berikar livet. Det är rätt coolt att sitta på en fjälltopp och titta ut över det oändligt stora klassrummet…