De sista veckorna och sista blogginlägget. (Obs! Långt…)

Hej svejs!

Egentligen vill jag inte påbörja det här inlägget men jag måste väl… Haha nä, men det är bara det att det blir det sista från vår klass. :( Det känns så konstigt att vi ”nyss” började det här äventyret och nu är det slut. Vi kom dock igång med bloggen väldigt sent och det har väl inte blivit så många inlägg men hoppas ni har fått lite koll i alla fall. Vi lagt ut många fler bilder på Instagram, så in och kika där! :)

Nu ska jag försöka sammanfatta de tre senaste veckorna väldigt kort och koncist (brukar inte gå så bra):

V. 21

Måndagen började med lite information inför retreaten som skulle påbörja måndag e.m och pågå till onsdag f.m. Vi åkte till Klippengården kring 13.30 och väl där fick vi våra rum. Det är en jättefin gård med en huvudbyggnad + två nybyggda hus med 12 bäddar var. ”Insikten” och ”Utsikten”. :) Eftersom retreat betyder ”att dra sig tillbaka” var det det vi skulle försöka göra. Inte hålla på med mobilen eller sitta vid datorn/TV:n. Vi skulle inte heller prata någonting utan allt var under tystnad. Det var lite speciellt att äta utan att prata. Vi hade några gemensamma tider under dagen, för tidebön, fika och måltider. På onsdag f.m. åkte vi tillbaka till stationen och käkade lunch och sedan var det lång helg. På torsdag f.m. åkte några till Voijtjajaure på gudstjänst och sedan även på kvällen fast i Tärnaby. Effektivt. ;) På fredag drog några på topptur till Gemken. Eller alla gick inte upp till riktiga Gemken utan några till fuskisen. Jag tog snöskor och pulka och det var hur kul som helst! :) *Recommend, recommend* På söndagen var det avslutnings gudstjänst för årets Bibelfjäll. Det blev lovsång, predikan av Elisabet och mycket gott fika efteråt.

V. 22

På måndagen var det dags! Den efterlängtade Norgeturen. :) Det var strålande sol och klarblå himmel (om jag minns rätt…?) så det kändes på ett sätt synd att lämna Hemavan. Det tog sin lilla stund att komma ut till Engavågen (Nordland) då vi även skulle åka två färjor. Vyerna man fick se längs vägen är bland det vackraste jag har sett. Måndag var till för att resa och sätta upp basläger. På tisdag var det kajakpaddling för halva klassen och topptur för de andra. Jag paddlade kajak men ska jag vara helt ärlig (vilket jag ska) var det inte riktigt min grej. Det var inte så kul som jag hade tänkt, men kul att få prova i alla fall! Det var värt det man fick se på vägen, bland annat tre havsörnar. På kvällen bjöd vi Mojo och Kjell-Arne på fika och hade det allmänt mysigt. Några var även och fiskade dessa dagar och fick upp x antal fisk, men jag tror dom bara behöll två och grillade. På onsdagen var vädret dessvärre så dåligt att vi bestämde oss för att åka hem en dag tidigare. När vi skulle åka på den största färjan fick vi istället vänta 2,5 h då vi inte fick plats första tiden. Men den här klassen är galet duktiga på att hålla humöret uppe så det var inga problem. Med lite billekar ordnar sig allt. Väl hemma var de flesta jättetrötta men vi ställde oss ändå och lagade mat. Kl. 22.00… -.- På torsdagen hade vi utvärdering och pratade lite om vad komma skall (avslutningsveckan) och sedan började folk packa och städa. På fredagen gjorde vi fler utvärderingar och årets sista Kahoot Quiz. RIP. Vi slutade redan vid 12.00 så det blev en tidig helg igen. På lördagen gick några på kanske säsongens sista topptur upp till Krutfjället. I bikini dessutom. Är det juni så är det. Vi firade även Ingela och Johanna som fyller år efter vi slutat så det blev 5 sorters kakor inkl. Jackes goda veganska pannacotta. På söndag åkte vi på vår sista gudstjänst i Tärnaby – några till Svenska Kyrkan och några till Filadelfiakyrkan.

V.23

I måndags skulle gruppen som inte hann paddla i Norge göra det (i Tärnaby) och vi andra donade på här hemma. Jag och Jacke städade bland annat vägkanten uppe vid hotellet. De flesta hade redan gjort det i söndags. Idag var vi lediga pga. nationaldagen. Några åkte till Tärnaby för att fira det. Sedan på kvällen blev vi hembjudna till Mojo och Maria (och Robert). ;)

Ja ni. Nu sitter jag här 02.40 en onsdagsmorgon och skriver det sista blogginlägget. Känns både tungt och jobbigt men jag har hela tiden sagt att detta bara är början på någonting annat och vill vi ha kontakt så kommer vi ha det. Jag är inte orolig för det egentligen men det känns såklart sorgligt, tycker jag i alla fall… Haha, som den blödiga person jag är. Imorgon ska vi gå upp till Kvarnbäcken som vi började Bibelfjällsåret med, och ha en liten nattvard. Och kl. 11.00 är det examen uppe i kapellet. Folk åker hem lite olika tider och dagar så alla sticker inte bara direkt efter det. Som tur är. ;) Tack för att ni har läst våra inlägg både här och på Instagram.

Hela Bibelfjällsklassen 16/17 tackar och bockar för oss. <3 

Nu kommer bilder från både kameran och mobilen:

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC IMG_0531 IMG_0536 IMG_0538 SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC fullsizeoutput_a42 SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_c6cFoto: Kjell-Arne Alvarsson.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC IMG_0756 IMG_0763 IMG_0794 fullsizeoutput_b60*Vänta, vänta! Jag har förresten en grej till. Bad alla i klassen att beskriva Bibelfjäll med ett ord eller en mening och såhär sa dom. Allas citat står inte med pga. jag minns tyvärr inte vad ni sa för klantskallen skrev inte ner det, utan trodde jag skulle minnas i huvudet…

Amanda: Ett år med dig, Gud och massa härliga människor! Just do it.

Axel: Hallelujah! Amen! Fast med snuskiga korridorer… ;)

Elin: God gemenskap.

Emilia: Det bästa valet hittills i mitt liv.

Hannes: En möjlighet att få prova nya saker.

Ingela: Worth it.

Jesper: Mäktigt. Huhuhuhuhu.

Johanna: Ett år då man får se Guds storhet.

Jonatan: Att få hänga med vänner och Jesus på fjället – de é nice.

Simon: Bibeln, fjället och mötet. ;)

*Sedan var det en grej till… GRATTIS TILL HENKE SOM HAR SOVIT UTE NÄSTAN HELA BIBELFJÄLL! Inte långt ifrån 300. Woaw.

Klassen Kvarbäcken Klassen Sytertoppen

Klassen MalåTog några gamla klassbilder då jag inte har några nya… Kanske blir en imorgon. :) #AnnarsFavoriterIRepris

Skrivet av: Amanda Holmgren

Bilder tagna av (förutom klassbilderna): Amanda Holmgren

 

V. 20 – Fadderfest, kyrkohistoria m.m

Hejsan hoppsan! ...fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara gla’! Nej, vänta… Det är lite försent (eller för tidigt?) att sjunga den låten… 

Vecka 20 har snart runnit ut, och vi har haft en fantastiskt solig vecka! :) Älskar dessa kontraster när man ser barmarken och man nästan vill ta ett dopp i älven, och sedan tittar man upp och ser fjällen täckt av snö. <3

Måndag: Det började som vanligt med ”Inför” då vi pratade om retreaten som vi ska ha imorgon till på onsdag v.21. Vi planerade också lite inför fadderfesten som var i tisdags. :) På eftermiddagen började redovisningarna för fördjupningsarbete. Det var jätte roligt att höra/se allas resultat. Bilderna nedan är ”tyvärr” bara på personerna (några av dem) och inte själva arbetet, men det var alltifrån en podd till en virkad julkrubba som hade gjorts.

Tisdag: Vi fortsatte med redovisningarna och sedan var det förberedelser för fadderfesten. Det blev en väldigt lyckad kväll tycker jag! Vi hade ordnat trerätters med grym underhållning av husbandet. Det fanns också frågesport och bildspel med på programmet.

Onsdag-fredag: Rune W. Dahlén och Moa Nilsson Forsén från THS kom och pratade om b.l.a. kyrkohistoria. Det var nice! Andra ämnen som togs upp var kallelse och väckelse. Vi hade dom från e.m. på torsdag till f.m på fredagen. Efter lektionerna hade alla sina cellgrupper och sedan var det fritt” fram för vad man ville göra. Några drog och hoppade studsmatta på baksidan av badhuset, det var också kul!

Lördag: Några var på topptur, andra med sina faddrar och andra bara chillade. :) Lite som lördagar brukar se ut. Blandat. På kvällarna har oftast varit filmtittande och den här gången var det Harry Potter 7, del 1.  :)

Söndag: Några var på gudstjänst i församlingshemmet i Tärnaby. Det var Elisabet som predikade. Vi satt ute och fikade och med den utsikten från ”kyrkbacken” eller vad man ska kalla det, den är oslagbar. Det var sådant härligt väder och att bara sitta där utan att frysa eller svettas – det är livet. :D Efter gudstjänsten drog många på topptur till Krutfjället medan några var kvar på gården och solade och hade det allmänt gött. Jag och Elin åkte till Ruttjebäcken för att sitta på någon klippa och bada men det blev inte riktig som vi hade tänkt… Dock blev det TOPPen ändå. :)

URSÄKTA ATT MOBILBILDERNA ÄR ÅT FEL HÅLL, men vet inte hur jag ska fixa det. Är inte sååå tekniskt lagd. #VälkommenTill2017…:

IMG_0465.JPG IMG_0466.JPG IMG_0472.JPG IMG_0473.JPG IMG_0476.JPG SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Länk till Jonatans, Samuels, Henkes och Jespers fördjupningsarbete:

och en trailer till Bibelfjäll som Jonatan har gjort:

Önskar er en jättebra vecka framöver och TA HAND OM VARANDRA!

Ha’ de gött!

Skrivet av: Amanda Holmgren

Bilder tagna av: Amanda Holmgren

V.18 & v.19

Godkväll folket. 

Ny vecka och tro’t eller ej, men det är bara 4 veckor (!!) kvar tills det här Bibelfjällsåret är slut… Man ska väl kanske inte tänka så mycket på det, men det har bara gått så ruskigt snabbt. Nu ska jag verkligen ta till vara på den tiden som är kvar! :) Och hörni, tipsa alla ni känner om den här fantastiska skolan så hjälps vi åt så att det blir ett nästa års Bibelfjäll! :)

V.18 som sagt…

Måndagen började med att vi var lediga, haha. Det var ju 1:a maj så det var en röd dag. Men dagen därpå körde vi på som vanligt, och det var inget mindre än Uppenbarelseboken som den här veckan skulle handla om. Hans Lindholm från Uppsala kom och pratade om den här svår förstådda men intressanta boken i Bibeln. Hans har till och med skrivit en bok om Uppenbarelseboken – ”Den som segrar” -så det var verkligen ett privilegium att få ha honom här. Han var här och föreläste tis-tor.  På kvällen på torsdagen grillade några på baksidan av stationen. Ingen sol i sikte men det var mysigt och gott ändå. Alltifrån marshmallows med choklad till bacon inlindade korvar lades på grillen. På fredagen stod det något väldigt intressant i kalendern: ”Niklas informerar”. Kjell-Arnes chef Niklas var nämligen på besök, och kom och pratade lite med oss. Han bekräftade och printade in i våra hjärnor vilken fantastisk skola vi har gått på! Jajemen, jag kan bara instämma. (Känn en liten hint att ni ska ansöka NUUUU! :) ) På eftermiddagen kom Lena Bergström, kyrkoledare för Region Nord, för att prata om bön. Det var också intressant. Saker som alltid har varit självklara när det gäller bön fick man helt plötsligt en annan syn på.

På lördagen gick jag, Elin, Cecilia, Emilia, Henke och Hannes ut på en ”liten” topptur… Vi gick till Mortsen som ligger på 1413 m.ö.h, och den tog exakt 6 h inkl. lunchpaus upp till toppen, och skulle inte alls ta länge att åka ned för tänkte vi, men nja… Hela turen tog ca 9,5 timmar… Snacka om att vi var hungriga när vi kom tillbaka, haha! Men det var jätteroligt att få göra något aktivt även på helgen, nu när liftarna har stängt för säsongen. Nu laddar alla om för gondol invigningen hösten 2017.

På söndagen var det gudstjänst här på stationen. Det var Oskar från Missionskyrkan i Lycksele som ledde det hela, och Klas Johansson som predikade. Bästa lovsångsteamet spelade och sjöng (och för er som undrar består det vanligtvis av Ingela, Jonatan, Hannes, Simon och Jesper).

V.19

Det började med att vi fick besök av dagiset Björken. Vi visade dem runt på stationen och sedan fick de vara med i ett litet drama om Sackaios. Sist lekte vi ”Kom nu alla mina barn…”. På eftermiddagen hade Kjell-Arne lektion i lightpack. Det är en vetenskap i sig att lära sig hur man ska packa rätt och lätt. Allt väger mycket mer än vad man tror. Tis-ons hade vi gåvoupptäckande där Maria Johansson egentligen skulle ha varit med oss men vi fick ha distansundervisning via Skype istället. För vissa var det en AHA-upplevelse och för andra en bekräftelse på ens egenskaper. Idag (torsdag) har vi haft fördjupningsarbete hela dagen. På måndag ska vi redovisa arbetena så det har varit lite stressigt. Men med all rätt ska det vara klart då, då vi haft lååång tid på oss. Oj! Glömde nästan skriva att vi blev hembjudna till bästa Kjelle och Karin på onsdagskvällen för lite grillparty. Hamburgare och korv, och så hade jag och Cecilia bakat en Rubikskubtårta till Hannes som fyllde 20 den dagen. Värt att nämna är också att vi hade firat Jonatan dagen innan. Det är många som fyller år efter varandra i den här klassen. :) De é nice.

Imorgon ska vi på topptur med Mr. X aka Sven Olofsson. Det är Krutfjället som ska bestigas. På lördag ska ett gäng åka till Mo I Rana och kolla in läget. (Haha, och förhoppningsvis lite mer ;) ) Det är även Eurovision Song Contest vilket är väldigt viktigt att titta på (!!) enligt mig och Ingela i alla fall. På söndag är det gudstjänst i Tärnaby kyrka. Hej och hå. Jag suger på att skriva korta inlägg, men här kommer lite bilder som kompensation:

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Processed with VSCO with a6 preset IMG_0370.JPG FullSizeRender.jpgVem där?

IMG_0438.JPG FullSizeRender.jpg-1Det var chokladbollens dag idag, så jag, Jacke, Henke och Elin (vi bakade dock var för sig) bakade chokaldbollsrulltårta! It was amazing.

Ha en fortsatt trevligt vecka! Så hörs vi v.20. Ha’de gött! 

Skrivet av: Amanda Holmgren

Bilder tagna av: Amanda Holmgren

 

V.16-17

Hejsan, hejsan! Inne på vecka 17 men som vanligt ska vi börja med veckan innan då vi aldrig lyckas komma i fas med veckorna - men ni har förhoppningsvis vant er vid det här laget? ;)

V.16.

Påsklovet fortsatte från måndag – torsdag så det var toppturer, våffelservering, promenader, förberedelser inför utevecka nummer 2 m.m, m.m. som gällde. Full fart med andra ord. Gästerna började trappa av litegrann på Fjällstationen men det var långt i från lugnt. :) Folk från klassen började rulla in en efter en och det kändes bra att vara alla samlade igen. :) Man hinner sakna alla så sjukt mycket på bara en vecka… På fredagen var det tänkt att vi skulle ut till Tärnasjön men pga. vissa anledningar blev det inte att vi åkte till Tärnasjön överhuvudtaget, utan det blev Tärnamo istället men det var inte fy skam det inte. I en dal omringad av granskog och några hus låtsades vi som om vi var på kalfjället och slog upp ett basläger med våra vintertält. På söndagseftermiddagen åkte vi till ”Stor Björkvattnet” och pimplade med Kjelle och Robban. Det blev ingen fiskelycka men fint väder hade vi och det var en ny grej att laga mat på stormkök mitt ute på en sjö. Jag (Amanda) och Emilia gjorde en soffa där vi satte oss och hade det chill. Dé va nice. När vi kom tillbaka gick några till en skogsdunge där det hade byggts hopp och grejer. Hannes, Henke och Samuel – som är några av klassen våghalsar hoppade och hade sig som om de aldrig gjort annat. Efter den promenaden med bla. snöskor var det dags för matlagning. Vårat matlag (jag var med Emilia och Axel) gjorde trerätters bestående av halloumi, risotto och bärkompott. Det ska vara gött att leva på ”fjället” (*host* dalen).

V.17 (uteveckan fortsätter).

På måndagen tog Kjelle ut oss på en längdskidtur. För några var det första gången på ett par längdskidor men alla klarade det galant! Vi kunde dessutom inte ha haft bättre väder – eller ja, enligt mig kunde vi haft lite mindre sol men man ska väl inte klaga… När alla kommit tillbaka åkte vi hemåt mot Hemavan igen för att göra materialvård osv. Ni vet – det där mindre roliga. På tisdagen gick 2/3 av klassen på topptur med Robban. De gick till en förtopp som heter Gemken – lite utanför Hemavan. Dagen därpå åkte vi skidor hela dagen för vi hade ingen ”lektion” förrän på kvällen. Jag, Emilia, Cecilia, Elin och Ingela åkte längdsidor  till Kobåsspåret på f.m. Några gick även både små och stora toppturer. Jag själv gick upp till Jungfruvårtan med Johanna och Ingela. Kvällsföreläsningen höll Jan-Åke Alvarsson (japp, Kjelles brorsa :))  där temat var ”Den sekulariserade svenskens religion”. Vi hade honom även torsdag och fredag och då pratade han om Kulturförståelse, vilket jag kan tycka är väldigt viktigt med tanke på det mångkulturella samhälle vi lever i idag. Efter skolan på fredagen (vi slutade kl. 12.00) var det (som vanligt) skidåkning som gällde. Det har varit jättefint väder flera dagar i sträck nu och det gäller väl att ta vara på all D-vitamin man får. I helgen är det sista helgen liftsystemet har öppet och det märks på köerna till liften att många är här, dels för Valborgsfirandet, men också för att passa på att åka. Vem vill inte kunna säga att man har åkt slalom i maj liksom?! Idag, lördag, arrangerades det ”vattenplasket” i Hotellbacken. Två i klassen, Ingela och Jacob var med och tävlade. De hade grävt en pool mitt i backen och det var tävlingar i såsom ’snyggast åk’, ’snyggast kostym/utklädnad’ osv. Tur att de som plurrade i fick gå och basta direkt efteråt samtidigt som det nog var skönt med svalkande dopp i majsolen. Vi är lediga på måndag så nu har vi långhelg och hörs förhoppningsvis på söndag om en vecka!

Till att börja med har vi lite Instagram-bilder som jag har lagt ut på mitt konto:

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.41.46Baslägret vid Mobackagården.

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.41.28Tält/matlag Axel, Emilia o Amanda.

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.42.03Den berömda bärkompotten

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.43.14Amanda och Emilia i sin sköna soffan. Man blev dock rätt blöt om baken…

(Det var Johanna fotade oss men detta är från Emilias Instagram).

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.40.55Henke hoppar för fullt.

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.41.11Hannes. Jonatan dokumenterar.

Skärmavbild 2017-04-30 kl. 09.40.41Emilia, Ingela, Cecilia och Elin i Kobåsspåret.

Gemken:

OLYMPUS DIGITAL CAMERARobban njuter i solen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASamuel, Hannes, Emilia och resterande klassen i bakgrunden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERASnowboardåkaren Jacob.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASamuel ser nöjd ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElin och Henke tar en paus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEmilia och Axel.

Vattenplasket:

SAMSUNG CSCMycket folk på Vattenplasket.

SAMSUNG CSCDe var ändå rätt många som klarade sig och inte plaskade i…

SAMSUNG CSCTitanic skulle sjösättas.

SAMSUNG CSCWoop, woop.

SAMSUNG CSCPubliken fick lite sol då och då.

Ha’de gött!

Skrivet av: Amanda Holmgren.

Bilder tagna av: Jacob Schönning (Gemken) och Amanda Holmgren (Plasket).

 

Påsklov

Glad påsk! Halleluja, Jesus är sannerligen uppstånden :D Graven är tom, och sånt!

Jacob här igen :) Vi har varit ett gäng som stannade kvar över påsklovet här byn. För att Fjällstation ska kunna hyra ut våra rum packade vi ur allt ur Annexet och har trängts bland kartonger och tillfälliga våningssängar i klassrummet. Om det har varit mycket folk här? Oh, ja!! från torsdag till söndag var det fullt vid de serverade måltiderna och det anordnades andakter och konserter på morgon och kväll, och dessutom påskpyssel och lekar på påskafton. För att allt ska bli gjort har vi haft extra många säsongsarbetare här just under påskveckan, de flesta fd. Bibelfjäll-elever^^ Dessutom har jag haft lyxen att få besök av mina föräldrar under denna fina vecka, med underbart väder nästan varje dag! Som ni kan tänka er har även backarna varit överfulla med turiståkare, byns samtliga 30 000(!) bäddar har fyllts och Fjällräddarna har fått rycka ut stup i kvarten, ambulansen likaså. Så här händer det mycket!

Vad har vi gjort på dagarna då? Lite allt möjligt, kan man säga. Vid gott före har vi varit i backen(var dåligt, med slask, i början av veckan), gärna uppe på toppen bland den sköna pudersnön, eller som idag utför höga snödrivor. Annars har vi tagit oss ut i längdspåren, ibland även de uppe bland liftarna. Många har gjort toppturer till alla möjliga toppar, Gurken och Vårtan och 1380 och Södra Syter och Dolke m.fl. Sen har vi naturligtvis vilat och spelat spel på kvällarna. Cecilia och Emilia har varit- och är fortfarande- och jobbar en vecka på Viterskalsstugan som våffelservitörer:D Själv har jag varit lite sjuk, men igår fick jag chansen att hänga med på skotertur till just Viterskalsstugan, för våffel- och sopplunch. Och som vi njöt av både mat och magnifika vidder :D Bilderna nedan visar Emil, fjolårselev på Bibelfjäll, på sin skoter utanför Viterskalsstugan, Emilia med en hjortronsyltsvåffla och en liten skoterflotta i kvällsljuset hemma på station.

De första bilderna här nedan visar dock några isinstrument. I måndags förförra veckan besökte nämligen Jesper, Astrid och jag en konsert i Tärna med Georg Riedel- han som skrev musik till Astrid Lindgren-filmerna- och Norrbotten Big Band, som spelade Riedels musik :D Innan det började visades det upp dessa finurliga blåsinstrument med isrör

IMG_20170403_180438 IMG_20170403_180424 IMG_20170403_180355

I(n)strumenten :)

IMG_20170417_140224

Emil och skoternIMG_20170417_141537

Emilia och våfflanIMG_20170417_202333

Solen och skotrarna.

Och här kommer bilder från idag, med Hannes och Henke framför utsikten från toppen av Jungfruvårtan, på jakt efter snödrivor att fallåka nerför ;) Och sen en bild på nån enorm knöl en bit bort ^^ Fotografen på dem båda är Samuel Engqvist.

P1010268 P1010293

Skidtävling, Paulus och snowboard… (V.12-v.14)

Hej och hå! Nu ska vi se… Då var vi redan inne på v.14 och påsklovet närmar sig med stormsteg. Ska försöka sammanfatta de tre senaste veckorna så kort och koncist som möjligt. :)

V.12

Det började med att på måndagen så stack 5 stycken Bibelfjällare ner till dagiset Björken för att leka och lära känna några av barnen där. Det blev som ett intro inför skidtävlingen som vi skulle hålla i på onsdag. Vi lekte lite lekar samt gjorde en cool hinderbana! När vi kom tillbaka började vi med Paulusbreven med Elisabet. Det var inte lite brev han skrev den där Paulus. Under tisdagen fortsatte vi med samma person så vet inte vad jag skriva mer än det, dels för att jag ärligt talat inte kommer ihåg i detalj vad vi tog upp och sedan för att vi har två veckor till att skriva om. ;)

På onsdagen var vi som sagt nere vid Björken igen för att hålla i skidtävlingen. Det blev rena mini-vasaloppet med varm saft och medalj. Alla var super duktiga! På eftermiddagen hade vi Petrus med Kjelle. :)

Sedan… kom dagen som många hade höga förväntningar på, i alla fall jag. SNOWBOARD lektionerna skulle börja. I alla fall jag (Amanda) hade längtat efter detta, men tålamodet fick som vanligt en liten törn i början men när poletten äntligen trillade ned var det hur kul som helst! Så nu kan alla åka bräda i klassen – förut var det mindre än hälften som åkte. Det ni! Vi ska tacka Johan och Julia för ett fantastiskt lärande. De var hur sköna som helst och de lärde oss inte bara om snowboard utan pratade även in lite annat vett i oss. Bland annat om ”Pioneer School – The Last Reformation” som går att hitta på YouTube. In och kika på det själv vettja, så får du veta vad det innebär. ;)

På lördagen var det Earth Hour och omställning till sommartid. Jag gillade bara det ena… ;) Ni kan gissa vilket.

V.13

Ny vecka. Nya möjligheter. På måndagen och tisdagen fortsatte vi med Paulus. Vi delades in i grupper för att fördjupa oss i varsitt brev. Det var väldigt intressant att ”djupdyka” i ett brev och inte i ett evangelium då brev är mer personligt. Detta skulle dock inte redovisas förrän veckan därpå. Under onsdagen och torsdagen hade vi besök av Ola Rikner från Equmenia. Han pratade om ledarskap och framför allt ledarskap inom kyrkan vilket var nyttigt att höra. På torsdagskvällen hade vi en ”Trygga Möten” kurs. Allt detta var jätte kul och intressant (allt är faktiskt intressant ;) ) då vi fick diskutera kring olika situationer vad vi skulle ha gjort som ledare osv. Kul att höra andras tankar och åsikter. På fredagen hade vi fjället då Mojo tog ut oss på offpiståkning samt prova på att gräva rutschblock som det så fint heter (bättre att ni googlar det än att jag ska försöka förklara, haha). Det var jättefint väder så det var inget att klaga på!

Här är bilder från den turen:

Offpiståkning 4 Offpiståkning 5 Offpiståkning 6 Offpiståkning 14 Offpiståkning 9 Offpiståkning 11 Offpiståkning 22 Offpiståkning 8 Offpiståkning 24 Offpiståkning 26 Offpiståkning 21 Offpiståkning 13 Offpiståkning 2 Offpiståkning 17 Offpiståkning 20 Offpiståkning 23

Under helgen så tog jag det väldigt lugnt – blev lite åk i backen, men någon var på tur i Norge medan andra var med sina faddrar, så det var som det brukar vara på helgerna – vi är på olika håll. På lördagkvällen gjorde jag, Elin, Cecilia och Emilia en spontantripp upp till Fjällfinakåtan för att sova där. Där vi fick oss en liten överraskning eftersom några (nämner inga namn..) kom ihåg att det var 1 april. Haha. Men det var jätte mysigt och kul att göra en sådan där spontan mini-utflykt <- Bra ordförråd Amanda, mycket bra.

V.14 

Nu började den intensiva, sista veckan innan påsk. Vi avslutade Paulus i början på veckan och på tisdagkväll hade vi en grym lovsångskväll med ungdomspastorer/ledare från olika Pingstförsamlingar. Från onsdag till fredag hade vi Ray Baker (från CredoAkademin) inbokad, och han pratade om Apologetik. Det var ett JÄTTE intressant ämne men det kan bli väldigt djupt och lite tungt ibland… I alla fall för min lilla hjärna. På onsdag och torsdagkväll höll han dessutom två offentliga föreläsningar med temana 1) Tro och Vetenskap – Fränder eller fiender?” 2) C.S Lewis och längtans problem. Ni kan förstå att Baker inte sitter på lite kunskap han, och det är därför det är så intressant eftersom han kan så mycket om olika saker.

Ni kanske tror att jag sitter här på söndagkväll och skriver, men nej, nej. Veckan är inte slut än då jag skriver detta på torsdagskväll eller rättare sagt fredagmorgon för klockan står på 00.32… Men eftersom vi kommer åka hem en del till helgen pga. påsklov tänkte jag att jag skriver ifatt nu. En del stannar kvar men vi hörs ändå inte förrän v.17 efter fjällvecka nr 2… Sorry! Håll utkik på Instagram istället. :)

GLAD PÅSK på er alla! Ta hand om varandra. <3 

Skrivet av: Amanda Holmgren

Bilder tagna av : Amanda Holmgren

 

Praktikvecka, sportlov och fjällvecka.

Hej på er! Amanda här. Sitter just nu i brasrummet och myser med lite Mellomusik (schlagernörd som jag är) med strålande sol över backen som utsikt. Det är gött att leva va? :)

Veckan efter stadsveckan var det dags för den efterlängtade praktikveckan! I alla fall jag hade taggat Växjö, som jag skulle åka till huuuuur länge som helst. Jag var i Ulriksbergskyrkan som är ett samarbete mellan EFK och Pingst. Jag är väldigt nöjd med mitt val av praktik. :) Vi hade spritt ut oss över hela Sverige – från Boden i norr till Malmö i söder. Övriga städer som vi praktiserade i var Skellefteå, Umeå, Örebro, Stockholm, Göteborg, Tranås, Borås och som sagt Växjö. Vi hade valt ut frågor som vi skulle ställa till de olika samfunden för att jämföra skillnader osv. Ett annat syfte var att se hur det är att vara anställd i en församling. :)

När vi kom tillbaka var det Sportlov och det märktes på liftköerna här i Hemavan. Vi Bibelfjällare har varit så bortskämda med att inte behöva vänta någonting då säsongen inte har varit igång, men det är kul med lite människor! ;) Alla elever droppade in lite eftersom men på söndagen var alla på plats och det var tur för dagen därpå skulle vi ut på Fjällvecka. Japp, vi skulle alltså vara ute i en hel vecka på fjället. :) Vi hade tyvärr hört att vi inte skulle få det bästa vädret, men under torsdagen skulle solen skina litegrann i alla fall… Hur det blev med det ska ni få reda på.

Vi åkte först skoter (vissa tolkade bakom med skidor) ut till Viterskalsstugan där på måndagen. Väl på plats grävde vi ner oss så vi fick murar runtom tälten, så blåsten kunde ta stopp någonstans. Dagarna gick, och blåsten höll i sig i alla fem dagar (!!!) och den där soliga torsdagen var ett minne blott… Som mest hade vi 20 m/s… MEN, glada och pigga friluftsmänniskor som vi är höll alla humöret uppe trots förkylningar, skador, blöta kläder och huttrande kroppar. Hur fantastisk klass kan man ha?! Vi hann i alla fall med att sova i bivack, gräva nödbivacker, testa vindsäck, gå på topptur, laga mat i hård vind och äta våfflor (det sistnämnda var det viktigaste ;) ) så det har varit en jätterolig och lärorik vecka. Klarade vi detta klarar vi allt! – Gud är god! Justde, på tal om det – vi hade mysiga andakter varje kväll också och så blev det väldigt mycket kortspelande inne i stugan.

Vi kom välbehållna hem fredag eftermiddag och då var det Fjällskitchen och Nannas Kök som gällde för vadå, vi hade ju levt så fattigt den här uteveckan… ;)

Här kommer det lite bilder men förhoppningsvis dyker det upp fler eftersom:

 UNADJUSTEDNONRAW_thumb_53dPåväg mot praktiken. Möttes av ett solig tågstation.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_547Domkyrkan i Växjö.

FjällveckaGänget på G.

Ingela och ElinMysiga Elin och Ingela.

KjelleBra kört Kjelle!

TolkareTolkarna Axel, Jesper och Simon.

Jesper Larsson

TältetInte en kvalitetsBILD men kvalitetsTID inne i tälten. <3

Oj… Vänta! Innan jag avslutar. VI MÅSTE GRATTA HENKE SOM HAR SOVIT UTE I ÖVER 200 NÄTTER!!!! Bra jobbat, kempe flått som våra vänner i väst skulle ha sagt.

Ha’de gött! Hajj. 

Skrivet av: Amanda Holmgren

Bilder tagna av: Amanda

 

Stadsveckan

Hejsekiel!

Jacob här. 19 mars lämnade vi Hemavan för att vara borta tre veckor- en vecka på studieresa i några norrländska orter, en vecka på församlingspraktik, och en vecka sportlov! Jag tänkte berätta lite om studieresan ^^

Vi började med att åka raka spåret till Lycksele missionsförsamling, där vi medverkade på gudstjänsten. Lovsångsteamet gjorde som vanligt en superspelning, och Cecilia och jag vittnade om vad Gud har gjort i våra liv under tiden i Hemavan. Sen fick vi stanna kvar och käka lunch med min gamla pastor i Knivsta, Oskar Skarin, som numera är pastor där i Lycksele. Församlingen lät oss även sova över i kyrkan ^^

Dagen efter stannade vi till i Örnsköldsvik på äventyrsbadet Paradiset, där vi spenderade hela eftermiddagen i vattenrutschkanorna och bubbelpoolerna, och Kjell-Arne inne på spa:t ;) På kvällen lyckades Axel, Jesper, Amanda mfl. fixa gratisbiljetter till en hockeymatch mellan Modo och Vita Hästen, så halva klassen stannade och kollade, mellan vi i trötta gänget åkte före dem ner till Härnösand.

I Härnösand bodde vi på VÅR skola, Härnösands folkhögskola, tre nätter. Vi fick supergod mat med typ tio olika salladsblandningar till lunch(maten uppe på Fjällstation är också verkligen god, men här var variationen ännu större). Och vi fick träffa vår rektor Ola, Kjell-Arnes närmsta chef Niklas och elever på skolan. Bland annat fick vi prova på hur det är att vara blind genom att gå in i ett fullständigt mörkt rum(som i grottan i höstas) med dukade bord och… kan inte avslöja för mycket ^^ Dessutom såg vi en dokumentär om Civil rights movement och ledaren Martin Luther King(!!), besökte ett nästan genrep med dansklassen- superduktiga, verkligen grymma- och lyssnade på en kvällsföreläsning av Mietek Groscher, överlevare från nio koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget. NIO! Han var dessutom en av ytterst få, kanske den enda, som lyckades fly ut ur en gaskammare och överleva :O Hans berättelse, varvad med pauser där rösten brast och tårarna kom, lämnade ingen av oss oberörd. Om någon av de få överlevare som finns kvar i Sverige och åker runt och föreläser kommer till en ort nära dig som läser detta, ta chansen och gå dit! Det är tufft att höra, men så viktigt.

Från Härnösand åkte vi på torsdag upp till Umeå, där vi besökte först ALT, pastorsutbildningen inom Pingst, Svenska Alliansmissionen och EFK, och därefter EFS kontor. På ALT fick vi lyssna på en föreläsning om helanden, och därefter prata med studenterna. På EFS fick vi träffa de som jobbar där och höra vad de sysslar med och vad EFS är. De betalar för vår lärare Elisabets löne- och anställningskostnader och även för en del omkostnader i utbildningen som vi slipper betala :) När det blev fri lek sen så passade vi på att besöka IKEA med ett gäng, typ Stadium med ett annat och strosa runt på stan och vittna om Jesus i ett annat :) På kvällen samlades vi och fick övernatta i Hedlundakyrkan. Vi passade dock på att besöka restauranger när vi kunde tillsammans ^^ Sista dagen i Umeå(för alla som inte stannade där för församlingspraktiken) besökte vi judiska föreningen. En på många sätt erfaren judinna berättade för oss om judisk religion, kultur, identitet och om den antisemitism som tyvärr är vanlig både i Umeå, resten av Sverige och på andra håll i världen. Vi hade ett ganska långt samtal med henne om tro, kunskap och framtiden, och hon sa att hon hoppades mycket på unga som oss.

Sedan reste vi iväg, några redan innan och under det besöket, till olika orter i hela Sverige för att göra praktik. Själv har jag varit i Uppsala och besökt Livets Ord, vilket var väldigt spännande :)

Bilderna visar, uppifrån och ner, hockeybesökarna och -spelarna vid Modo mot Vita Hästen, utsikt över viken utanför Härnösands folkhögskola, PANIK på museet där vi såg dansuppvisning, klassens ryggar under föreläsningen av Mietek överlevaren och en massa glada klasskompisar på tapasrestaurangen Pinchos i Umeå :D 17016502_1482441561774190_33782816_o 17093215_1482441615107518_1598983156_o 16990934_1482441258440887_1626052111_o 17015125_1482441475107532_386411516_o 17016293_1482440958440917_363397118_o 17036726_1482441048440908_2063622785_o

V. 5, 6 och 7.

Tjolla hopp! Nu ligger vi efter igen så jag ska försöka fatta mig kort så vi hinner ikapp… Det är mycket som händer nu! :)

I början av v. 5 började vi med att läsa om en av alla ”Marior” i Bibeln. Det är ett populärt namn kan man säga.

På onsdagen hade vi Markus med Kjell-Arne och sedan på eftermiddagen hade vi lavinkunskap med Mojo. Snabba puckar. ;)

På torsdagen och fredagen var det höjdpunkten för vår käre Mojo. TELEMARK stod på schemat. Det var svårt enligt mig, och med en som har dåligt tålamod kändes det ganska frustrerande där på slutet, MEN nu i efterhand kan jag ändå se det som ganska roligt och speciellt om man gillar att topptura kan jag tänka mig att det är ett väldigt smart färdsätt. En del fattade dock tekniken direkt och valde att hyra telemark för en hel säsong, så det varierande verkligen bland oss elever.

V. 6 började vi likadant som v. 5 – med att prata om Maria fast nu om en annan Maria. ;) Det var det, kortfattat.

På onsdagen hade vi Tro och Liv och då kom vår allas Ingrid och Rolf och pratade om deras resa med Gud och hur de har använt sin evangelisation.

På torsdagen var dagen då vi alla tog skoterkortet. Mojo, Robban och Emil tog ut oss på en tur upp till Syterskalsstugan, vilket var fantastiskt! Vilken utsikt vi hade och vilket väder vi fick. Man kan verkligen säga att ‘vi hade i alla fall tur med vädret – igen’. På fredagen hade vi fördjupningsarbete hela dagen och VIPS var det helg. Tiden går så fort…

På lördagen jobbade vi på HillClimb – Hemavans skotertävling som lockar tävlande från hela landet. Den ägde rum i Hotellbacken. Vissa jobbade med att sälja hamburgare, andra med att rädda liv och fånga rullande skotrar nerför backen… Det var olika arbetsuppgifter kan man säga.

FootmassageHannes, Jonatan och Henrik - också kallade ”Hemavans BBQ Footmassage”.

På söndagen höll vi i Gudstjänsten i Filadelfiakyrkan i Tärna. Jag, Ingela och Axel delade lite vittnesbörd och det grymma lovsångsgänget höll i sången. Jonatan visade en film som han hade regisserat. Det handlade om hur det kunde se ut om vi kristna var förföljda i Sverige idag, så det blev en liten tankeställare.

Detta är från skoterturen i torsdags, ta en minut och beundra vilket väder vi faktiskt hade!

Skoter 4 Emilia, Cecilia och Johanna riktigt njuter.

Skoter 10

Skoter 13Jonatan och Simon är redo att åka nerför toppen.

Skotertur

På måndag v. 7 hade vi bön hela eftermiddagen. Det var behövligt och kändes mycket bra! Jag tänker att det är viktigt att man tar tid åt sådant här – man ber för varandra och verkligen samlas tillsammans inför Gud.

På tisdag och onsdag hade vi en föreläsare från Diakonia – Petter Jakobsson – som pratade om Jesus och Imperiet. Vi har verkligen turen att så många intressanta föreläsare kommer och hälsar på. På onsdagskvällen hade Petter en offentlig föreläsning för allmänheten. ”Ingen människa ska behöva fly” löd rubriken, och det är ju verkligen ett aktuellt ämne i dagens samhälle.

På torsdagen hade vi Tro och Liv igen och då var temat var icke våld. Det blev intressanta diskussioner då många delade med sig av sina tankar.

På fredagen hade vi fjället och äntligen stod matlagningstävling på schemat. Eller rättare sagt – stormkökstävling. Mojo och Kjell-Arne var (såklart) den avgörande juryn och de fick smaka på hela 5 olika trerätters. Vi tränar inför fjällveckorna med vad man kan ha med sig för mat på fjället.

Skärmavbild 2017-02-22 kl. 22.02.48

Astrid och Emilia gör i ordning förrätten.

På lördagen var det full rulle inför kommande veckor med både stadsvecka och praktikvecka. Packning, städning, skidor och födelsedagsfirande för Jacob var det som gällde. För 06.30 skulle vi åka nästa morgon… (!!) så allt skulle vara klart kvällen innan. Snacka om att man (jag i alla fall) sov hela vägen till Lycksele…* Haha.

*I skrivandes stund är vi i Härnösand och ska åka till Umeå nästa morgon. Inlägget för v.8 kommer i slutet av denna vecka. :)
Ha’de bra! Hajj. 

Skrivet av: Amanda Holmgren

Foton: Amanda.

Helig ande, stighudar och lite tårta

Hejsan hejsan, Jacob här :)

IMG_20170116_110800

Detta strålande väder mötte oss första dagen på nya terminen! Men det var förrförra veckan^^ Sen blev det ju tyvärr tråkigare.

Förra veckan fortsatte vädret att vara konstigt, med stark vind, regn, superhalkig is och plusgrader. Ett tag var det osäkert om vi skulle komma iväg på topptur på fredagen, pga vindar och tråkväder. Vi kom trots allt iväg och fick en underbar dag, men mer om det längre ner.

Nu under våren ska det ju hända mycket grejer, två saker är att vi ska göra ett fördjupningsarbete och göra praktik hos någon församling. Praktiken blir det allt mer brått om att få tag på en församling man kan få besöka för, och några i klassen kämpar fortfarande med detta. Så om ni läser detta och vill ha en praktikant v.9 i er församling får ni gärna höra av er till Kjell-Arne på Tfn: 070-175 25 10 eller Mail: Kjell-Arne.Alvarsson@hfs.se

Fördjupningsarbetet har vi fått i uppgift att planera för så snart som möjligt, själv är jag ganska osäker på vad det blir. Kanske nåt om lite av vad bibeln säger om helighet, eller omvändelse eller nåt sånt :)

Hur som, med Elisabet läste vi förra veckan lite i Lukasevangeliet och Apostlagärningarna- båda skrivna av Lukas- och pratade om liknelser, messiasprofetior och Helig Andes kraft(!!) :D Vi hade lektioner en dag i Tärna församlingshem där vi lagade lunch ihop för att liksom leva ut det Lukas berättar mycket om- måltidsgemenskap! Där såg vi också en del av filmen Holy Ghost(trailer till den finns här: https://www.youtube.com/watch?v=Yq_NL7Ofj9k ) gjord av en producent som gav sig ut för att filma människor som leddes av Helig Ande och själv låta Anden regissera, utan att veta vad som skulle hända. Vi såg människor bli helade och ledda till tro i samband med rockbandet Korns konserter, och vi såg två män sprida Helig ande genom bön och lovsång till människor bland våldsbejakande hinduer i Indien, på gatorna, vid den för hinduer heliga floden Ganges och till och med mitt i templet för avguden Krishna, insläppta av dess överstepräst som berördes starkt av deras musik och Helig Ande. Halleluja, Anden gör under.

Så blev det äntligen fredag och då gick vi på tur med alpinskidor. Ja, du läste rätt, för er som inte känner till stighudar och Alpine trecker-bindning så är det en fantastisk lösning, som gör möjligt att ta sig bekvämt både upp och ner för ett fjäll utan lift och i offpistmiljö. Vi åkte till Ruttjebäcken igen och gick upp längs ån med hudarna fastklistrade under skidorna, väldigt stabilt, på ungefär tre timmar. Sen på toppen tog vi av hudarna och specialbindningarna- som gjorde att vi kunde lyfta på hälen- och åkte ner. Samuels film på nedfarten kan du se här :D

Sen under helgen var de flesta iväg på tårtbuffe i frikyrkan på lördagen, och Amanda och jag blev inskolade på jobbet på Hemavan Service i söndags. Vi får hjälpa till med avsyningarna när gästerna i hyrstugorna ska flytta ut. Det var en spännande upplevelse kan man säga ^^

Tårtbuffe TärnabyJag var inte där själv men räknar till 16 tårtor på denna bild :P
IMG_20170127_115126Paus vid bäcken/ån.
IMG_20170127_115132Amanda och Johanna.
IMG_20170127_140430Och här jag och Samuel precis innan vi satte fart ner igen.