v. 22 – Sista veckan…

Nu är det då dags för det sista inlägget från vår klass på Bibelfjäll.

I måndags och tisdags hade vi de sista riktiga lektionerna med Johan Karlemo och kyrkohistoria stod på schemat. Förra veckan med Evelin gick vi igenom reformationen och nu tog vi allt som hände innan reformationen. Det är en hel del! Vi fick också skriva våra egna trosbekännelser och morgonböner. I smågrupper fick vi också utforma ett kloster med löften och hur det skulle se ut.

På tisdagskvällen åkte vi till Tärnaby och hittade på en massa roliga saker tillsammans med de nyanlända. I julas samlade vi ihop pengar för att göra något för de flyktingar som kom hit och nu åkte vi dit för att överlämna en massa uteleksaker och spel. Kubb, krocket, hopprep, brännboll, boule och fotbollar. Vi spelade och lekte tillsammans i ett par timmar. Det kändes som att det var uppskattat!
När vi var färdiga i Tärna åkte vi tillbaka till Hemavan och Kjell-Arne och Karin för att grilla korv! Vi satt och trängdes i soffan och hade det mysigt och åt glass med en massa tillbehör. En mycket trevlig kväll!

Resten av veckan har gått åt till städning och packning av alla saker. I onsdags körde vi en sista omgång bibelbingo med Kjell-Arne och sedan var det dags att packa och städa våra egna rum. En del av oss sprang ner till ICA och köpte glass för att pausa lite. Torsdagen spenderades med rengöringsmedel och skurborstar i händerna. Alla utrymmen i annexet städades in i minsta detalj, så rent har det inte varit på väldigt länge! När all städning var färdig och alla skåp rensats gick vi ner till den gräsplan vi var på första kvällen på höstterminen och spelade brännboll. Efter brännbollsspelandet var vi bjudna hem till Robert på blåbärspaj. Han bor i ett litet krypin i Mojos garage, där vi klämde oss in femton personer. Det var trångt med det fungerade fint! Där hängde vi en stund in på natten och sedan var det några som körde igång en omgång kubb och några satte igång med att spela hets. Det är ett kortspel som Marina har lärt oss och som har fastnat ordentligt. Såpass att man inte slutar förrän två-tiden på natten, och så även i torsdags.

DSC_1704 (1)

received_10153888365153089

Och så kom fredagen den 3 juni. Avslutningsdagen.
Vi startade dagen med att gå upp en bit längs Kvarnbäcken till det ställe vi gick till första måndagen. Lite grann som för att knyta ihop säcken. Den första dagen i höstas pratade vi om vad vi hade för förväntningar och farhågor inför året. Dessa reflekterade vi nu över och funderade om vi hade fått dem uppfyllda eller inte och vad vi tar med oss från året på Bibelfjäll. Sedan firade vi nattvard på bibelfjälliskt vis – med vinet i en kåsa.
När vi kom ner till fjällstationen igen fick vi kladdkaka och grädde av Kerstin och vi fick se Mojo i skjorta och frack för första gången, men inte vilken frack som helst – en rosa!

Klockan elva var det dags för avslutningen. Kjell-Arne och Mojo höll tal, vi bibelfjällare fick diplom och delade ut blommor och godis till våra fantastiska lärare och personalen på gården som tack för allt de har gjort för oss under året. Som avslutning sjöng vi Den blomstertid nu kommer och innan vi gick ner till lunchen samlades vi i brasrummet för en kramring. Det var många blandade känslor, mycket glädje för allt vi varit med om och upplevt tillsammans, och många tårar för att vi nu skiljs åt efter att ha levt så nära i 40 veckor.
Sedan gick vi ner till matsalen för att äta potatisgratäng, kallskuret kött och sparris och glass med jordgubbar till efterrätt. Tack Kerstin!

 

Och nu har alltså vårt år kommit till sitt slut. Nu har vi packat ihop alla våra saker, städat alla utrymmen och vrår och kramats hejdå. Vi har varit med om en massa utmaningar och äventyr. VI har skrattat, gråtit och allt däremellan tillsammans. Allt vi har gjort tar vi med oss som härliga minnen och påminnelser om att vi faktiskt klarar mer än vad vi tror.
Vi har lärt oss att ingenting är rätt eller fel och att vi aldrig får glömma att vi har med Gud att göra!
Ett stort TACK till alla som gör den här utbildningen möjlig och till våra fenomenala lärare som stått ut med oss varenda dag!

Guds rika välsignelse,
Stor kram
Bibelfjäll 15/16


IMG_7197

v. 21 – Husmålning och sändningsgudstjänst

Eftersom vi kom hem sent på natten till fredagen fick vi sovmorgon och började till lunch. Då hade vi lite samling med Kjell-Arne och gick igenom en del planering inför helgen. Därefter gick vi ner till Hemavankyrkan och präststugan som ligger precis bredvid. Vår uppgift för dagen: måla!
En del av huset var grundat redan så det var ”bara” målningen kvar men en del skulle också grundas. Vi hade solsken och lite vind – perfekt torkväder! Vi höll på hela eftermiddagen och en bit in på kvällen tillsammans med Marcus som är präst i Tärna. Under arbetets gång fikade vi gofika och åt pizza i kvällssolen, en mycket trevlig kväll!

DSC_1684

DSC_1690

Idag, söndag hade vi vår sändningsgudstjänst. Lena Bergström som är regional kyrkoledare predikade för oss, Johannes och Erik medverkade med att spela ett musikstycke på saxofon och gitarr, och ett egetskrivet drama spelades upp av Hanna, Hanna, Johanna, Olle, Marina, Sara och Anton. Det handlade om att man inte ska behöva göra precis så som samhället säger att man ska göra utan man ska vara den man själv vill vara. Sedan fick vi bibelfjällare komma upp och få förbön.

Efter gudstjänsten bjöd några av faddrarna på tårtfika! Det blev en fin gudstjänst med fin gemenskap.

 

 

v. 21 – Norge!

Nu märks det verkligen att det bara är ett fåtal dagar kvar av tiden på Bibelfjäll för oss i klassen.

I veckan gjorde vi vår sista tur, den gick till Norge och Engavågen. Tanken är att vi skulle börja höstterminen med sommarfjäll och sluta vårterminen med sommarfjäll, så att vi får hela årets fjäll.

Vi startade på måndag förmiddag från fjällstation och kom fram till Engavågen runt 17. Då satte vi upp tälten och lagade middag.

På tisdagen vaknade vi upp till spöregn. Efter ett snabbt frukostmöte ute på grillplatsen konstaterade vi att istället för att gå på originalplanen (då halva klassen skulle paddla kajak och andra halvan skulle vandra upp på en topp) sköt vi fram aktiviteterna en dag. Så tisdagen blev som en vilodag med häng i tälten och inne i skolbyggnaden där en UMU-skola (Ungdom med uppgift) är förlagd. Många av oss gick också på en liten tur upp på ett miniberg. Fiske var också ett populärt tidsfördriv och det var första gången någon fick napp under våra månader på bibelfjäll!

DSC_1511

På kvällen gick vi några stycken till det som hette Verdens ende, några hundra meter från baslägret. En fin plats att kolla ut över havet på. Om det var ”världens ände” kan man ju dock diskutera!

DSC_1522 DSC_1529

På onsdagen vaknade vi till ett regnfritt väder!
Halva klassen gick ner till hamnen för att paddla och resten åkte iväg till en ö några minuter bort tillsammans med Mojo.
I kajakpaddlingen hade vi en lärare i Anne Maria som har gått UMU för flera år sedan och sedan startat ett företag – Rocks & Rivers, som leder turer på glaciären Svartisen, skidturer och kajakturer.

Vi hade först en liten genomgång med all utrustning och fick sätta på oss kläder, kapell och flytväst. Sedan fick vi ställa in benlängden så att vi kunde styra rodret med fötterna på pedalerna. Innan vi gick i kajakerna i vattnet hade vi en uppvärmning där vi kastade paddlarna i luften och personen bredvid skulle fånga, vi skulle också få paddeln att stå på samma plats men att vi skulle flytta oss en, och senare två, platser åt ena hållet.
När vi var varma var det dags att få ner allihopa i kajakerna. Vi fick hjälp med att känna in stabiliteten och hur långt man faktiskt måste vippa åt sidan innan kajaken välter. Sen bar det av utåt!

Vi paddlade runt en ö som ligger i närheten av hamnen och stannade för att äta lunch på en fin strand. På vägen dit hann vi se två havsörnar (de var riktigt maffiga) och Anton lyckades hamna i plurret. Men han fick hjälp upp och var vid gott mod ändå!
Vattnet var alldeles klart och grönblått så det kändes som att vi var någonstans väldigt mycket längre söderut, och bergen stiger rakt upp från havet. Man kände sig väldigt liten där man satt i sin kajak och gled fram på vattnet.

DSC_1558 DSC_1571 DSC_1604 IMG_20160525_134627

På kvällen hade vi en samling tillsammans med UMU:arna. Dessa ungdomar kommer från hela världen och går en bibelskola med lite mer lärjungaprofil än vad bibelfjäll har. De har en två månader lång ”outreach” då de åker ut till olika platser i världen och försöker hjälpa till med det de kan (lära barn engelska osv) och för att sprida budskapet om Jesus. Vi delade med oss av erfarenheter och lärdomar från året som gått och bad tillsammans i smågrupper, blandat från deras klass och vår. Det var en givande kväll runt elden!

Torsdagen bjöd oss på ett fantastiskt väder med strålande sol och molfri himmel! Nu var det dags för dem som paddlade på onsdagen att få gå på tur och vice versa.
Vi som gick på tur med Mojo åkte över en bro till Åmnøya. Vi vandrade uppåt mot Risnestinden som reser sig 648 meter upp från havet. Det var bitvis ganska brant, och i värmen som var när det var nästan vindstilla och solen låg på blev det en ganska tuff tur. Men det var fantastiskt vackert! Vi såg långt bort och fick en bra vy över delar av Svartisen. När vi varit uppe på toppen på Risnestinden en stund bestämde sig stora delar av gruppen att gå upp på toppen av Skarstinden också. Vi hade en fantastisk dag och det kändes som en alldeles perfekt sista tur.

 

IMG_6836 - kopia

DSC_1658Här ser man topparna vi var uppe på, Risnestinden till höger och Skarstinden till vänster.

IMG_6889kopiaToppen med snö i förgrunden är Skarstinden, som var den andra toppen vi gick upp på.

IMG_6864kopia

 

 

Eftersom vi flyttade fram turerna en dag innebar det att vi fick ta sista färjan hem för att ändå var hemma till fredag. Vi hann bra i tid till den första färjan och även till den andra, men där fick vi stå och vänta i en timme extra för att färjan var sen. Sedan fortsatte vi resan i bilarna och kom fram till fjällstationen vid två på natten. Trötta, men väldigt nöjda!

v. 20 – Redovisning av våra fördjupningsarbeten

Det börjar gå mot slutet av terminen och det innebär bland annat att fördjupningsarbetena ska vara färdiga och redovisas!

Det var en bra blandning av praktiska och teoretiska arbeten med många olika fördjupningsområden med allt ifrån målningar, tennarmband och skidfilm till en reflektion över Paulus andra missionsresa, hur de olika samfunden kom till och ett quiz på delar från Moseböckerna.

DSC_1493

DSC_1499

marinasarbete

sarasarbete

hannasarbete

 

v. 19 – Retreat

I veckan var vi iväg till Klippengården och hade vår retreat tillsammans med Kjell-Arne och Johan Karlemo. Vi kom dit efter lunch, blev tilldelade ett varsitt rum och packade in oss. Sedan hade vi fika och lite genomgång om allt praktiskt under retreaten. Vid 17 hade vi bön och sedan inledde vi tystnaden. Vi fick inte ha telefoner eller datorer, vi fick inte läsa romaner utan bara böcker som hade någon koppling till tron. Så här gällde det att hitta en aktivitet som man trivdes med, vissa målade eller ritade, andra tog långa promenader eller springturer, vi läste böcker om kristen tro och om vad som står i bibeln, vi läste i Bibeln och tog det lugnt, för att kunna vara tillsammans med Gud på ett annat sätt än när man har telefonen som plingar till var och varannan minut.

Schemat såg ungefär ut såhär:

Måndag
15.00 – Fika och information
17.00 – Bön och tystnaden inleds
17.30 – Middag
19.30 – Vägledning
21.00 – Bön inför natten
21.30 – Kvällsfika

Tisdag
8.00 – Väckning
8.30 – Morgonbön
9.00 – Frukost
10.30 – Vägledning
12.00 – Bön
12.30 – Lunch
15.30 – Fika
17.00 – Bön
18.00 – Middag
21.00 – Bön inför natten
21.30 – Kvällsfika

Onsdag
8.00 – Väckning
8.30 – Morgonmässa
9.30 – Frukost
10.00 – Tystnaden bryts
10.30 – Städning och packning
12.00 – Lunch på fjällstation

För många av oss kändes det väldigt bra att inte få prata med någon på de här dagarna och tyckte det var skönt att få gå in lite i sin egen värld tillsammans med Gud, men för en del var det också väldigt jobbigt och frustrerande att behöva vara tyst så länge. Blandade känslor helt enkelt, vi är ju olika individer med olika behov så det är ju helt naturligt att det är så. Hur som helst gav det oss en bra erfarenhet och några känner att de hade kunnat tänka sig att åka på retreat igen.

v. 18 – Gåvoupptäckande

Den här veckan har vi haft besök av Maria Johansson som är pastor i Kvarnåsens missionsförsamling. För några månader sedan fick vi länkar till olika tester vi skulle göra om oss själva. Tre olika tester som vi skulle svara på själva och sedan skulle tre personer i vår närhet svara på ett test om oss. Detta har Maria sammanställt och skickat till oss innan hon kom så att vi skulle kunna få chansen att titta på våra testresultat och läsa om de gåvor vi har och hinna sätta oss in i vad det handlade om innan Maria kom.

Måndag och tisdag hade vi lektioner med Maria där vi gick igenom gåvorna som fanns med i testen och hur man tolkar dem. Vi pratade också om vad man kan läsa ut ifrån testen och hur vi är som personer, vilka intressen och passioner var och en har och hur vi kan använda våra gåvor inom de områdena. Vi pratade också i smågrupper om våra gåvor och kunde ge varandra tips och olika infallsvinklar på saker och ting om våra tester. Till sist hade vi personliga samtal med Maria då vi fick ställa frågor och diskutera just våra gåvor, intressen och passioner tillsammans med henne för att få tips och idéer.

Det var väldigt intressant och hos vissa föddes det kanske lite tankar om vad man vill göra i framtiden.

Våren börjar komma till Hemavan!

Och det innebär att snön försvinner, tussilagoblommorna täcker marken i vägkanterna och renarna börjar komma upp mot fjällen igen och står obrydda över hela vägarna när man kommer och kör.

Vi firade in våren på valborgsmässoafton tillsammans med byborna nere vid Centrumliften. Vi bibelfjällare gick med facklor från fjällstation ner till brasan och tände när vårtalet hade hållits och vi hurrade för våren. Sedan sjöng vi tillsammans med några gäster från station. Under tiden grillade vi våfflor och sålde till förmån för arbetet som EFS har i Etiopien där det är stor svält och där EFS är med och ger mat till befolkningen.


IMG_20160423_201620 IMG_20160430_194821 IMG_20160513_092100 received_1132950113435756

v. 16 – Uteveckan Tärnasjön

Så var det dags för utevecka numero dos!

Vi gav oss av till Tärnasjön i skoterpulkor och kälkar och några på skidor efter lunch på måndagen. Det är några mil ifrån byn upp till Tärnasjön så det tog ett par timmar att ta oss upp.

Väl framme vid Tärnasjö-stugan började vi sätta upp tält och gräva till kök i snön. Kjell-Arne och Mojo blev förvånade över hur snabbt våra tält var uppe, det märks att vi har fått in rutinerna.
När tälten var uppe åt vi middag och sedan hade vi andakt i vår ”kyrka” som vi grävt i snön.

På tisdagen var vi över på andra sidan sjön och gick på topptur. När vi kom till trädgräns grävde vi solsoffor där vi satte oss och åt vår lunch och solade en stund. Sedan fortsatte vi uppåt. Alla fortsatte så långt vi själva orkade men oavsett hur långt upp man gick fick man sig ett riktigt fint åk ner. De som kom ner först satte sig i solen och väntade på de andra, inte helt fel!
Vi hade helt underbart väder – sol, ganska vindstilla och runt nollan på termometern. När vi kom tillbaka till baslägret satt vi en bra stund nere vid sjön och solade innan det var dags för middag. Vi hade en riktigt bra dag helt enkelt!

Onsdagen spenderade halva klassen på isen och fiskade. Eller ja, försökte fiska, men ingen fick något napp. Men vädret var med oss även idag så det gick ingen nöd på dem som var där.
Andra halvan av klassen gick på tur med längdskidor tillsammans med Kjell-Arne. Några vände efter lunch och resten fortsatte ändå till Glimmerstugan. Även turgänget hade en riktigt härlig dag!
På kvällen fanns det möjlighet att basta nere vid sjön för dem som ville. Det var uppskattat!

På torsdagen var det dags för ett besök hos Mikael Winka i Tjulträsk (Geunja) på hans samiska fjällgård. Mikael berättade om hur han gått tillväga när han byggt upp gården och visade oss runt i alla byggnader. Han pratade också lite allmänt om samer och deras kultur, om historia och renskötseln. Det var riktigt intressant och imponerande att få se allt han byggt upp. Till sist fick vi se en massa gamla släktklenoder som följt familjen långt tillbaka, i vissa fall ända från 1700-talet.

På fredagsmorgonen packade vi ihop oss och åkte hem. På vägen stannade vi till hos Caroline i Viterskalsstugan och åt våfflor. En mycket bra avslutning på en härlig vecka!

IMG_20160423_124821

IMG_20160423_140756

IMG_20160423_140934

IMG_20160423_141106

IMG_20160423_141201

IMG_20160423_141315

IMG_20160423_141520

IMG_20160423_141701

IMG_20160423_141818

IMG_20160423_141919

IMG_20160423_142010

IMG_20160423_142315

IMG_20160423_142447

IMG_20160423_142555

IMG_20160423_142722

 

v. 14 – Medarbetardagar tillsammans med Equmenia

Nu är vi tillbaka från påsklovet och har fått installera oss i våra rum igen!

Den första ”vanliga” skolveckan efter att ha varit ute och flängt hit och dit var ändå inte som ”vanligt”. Equmenia Nord hade nämligen medarbetardagar här på fjällstation som vi fick vara med lite grann på. Så schemat såg inte ut som vanligt med lektioner 8.30-16.30 utan vi hade en del kvällslektioner istället. Vi fick vara med på en samling där vi pratade om hur man kunde vara med kreativ i gudstjänsten och vilka delar som vi tyckte var bra och mindre bra i våra egna församlingar. På onsdagen hade vi en workshop där vi delade upp oss i fyra grupper – Samling, Ordet, Delandet och Sändning – där vi var blandat folk från medarbetardagarna och från oss bibelfjällare. Vi skulle tillsammans planera den gudstjänst som vi hade tillsammans på kvällen.
Det blev en väldigt bra gudstjänst med en familjär stämning.

Under veckan hade vi också besök av Ola Rikner från Equmenia som pratade om ledarskap. Vi gjorde olika övningar där vi funderade på vilka egenskaper vi och våra kompisar har och vilka som är viktiga i ett ledarskap. Det var väldigt intressant och lärorikt!

v. 11 och 12 – Utevecka nummer 1!

Efter att ha varit på olika ställen på praktik och sportlov samlades vi igen för att ladda inför uteveckan vid Syterstugan!

Vädret var tyvärr inte på vår sida vilket innebar att vi fick skjuta upp avfärden några dagar och bo kvar på gården några dagar med dagsutflykter istället.

På onsdagen åkte vi och fiskade med Anders. Det nappade inte särskilt bra, det regnade och var ganska blåsigt så hälften av klassen åkte hem en stund efter lunch för att värma sig, medans resten stannade ett tag till. Men vi hade det trevligt trots få fångster och dåligt väder i vår snösoffa med en brasa.

På torsdagen åkte vi med Mojo till Ruttjebäcken för att gå vår första gemensamma topptur! Vädret var inte på topp då heller, men vi hade en bra dag ändå! Föret var inte det enklaste men med tanke på att det var första gången flera av oss åkte utanför pistarna gick det förvånansvärt bra! Det var en bra uppladdning inför uteveckan.

_MG_6271

Eftersom vädret inte var med oss kunde vi inte ta oss ut på fjället förrän på fredagen, och då till Viterskalsstugan istället för Syter. Men vi kom ut i alla fall!
Efter lite krångel med skoterpulkor och några vändor upp och ner för Mojo, Robert och Emil som körde skotrarna, var alla till slut uppe vid Viterskalsstugan. Där började vi med att gräva tältgrunderna, resa tälten och gräva ner tältpinnarna i snön. När vi var färdiga med tälten satte vi upp köken och lagade middag. Det tog längre tid än vi trodde då flera av köken blåste ut flera gånger under matlagningen, så vi fick tända dem igen och igen. Men till sist hade alla ätit och vi samlades inne i stugan för kvällssamling och andakt innan vi gick ut i tälten för att lägga oss och sova.

På lördagen vaknade vi upp till strålande sol och absolut vindstilla – perfekt väder för att gräva bivack! Mojo körde oss några hundra meter iväg från baslägret till en stor snöslänt där ett gäng militärer grävt bivacker en dryg vecka tidigare. Vi fick börja med att försöka hitta dem då ingångarna hade drivits över med snö. När alla fyra var hittade började arbetet med att bygga ut dem så att vi skulle få plats allihop och gångarna fram till öppningarna skulle grävas fram. Emil, Jonathan och Anton grävde också en helt ny bivack. Arbetet pågick hela dagen, med undantag då vi åkte tillbaka till baslägret för att äta lunch och middag + packa ihop sovsaker. För efter kvällssamlingen gick vi till bivackerna för att sova. För många var det första gången så det var många som var spända på hur det skulle bli. Det som är skillnaden mot att sova i tält är att det är helt ljudisolerat och alldeles vindstilla även om det blåser utanför, vilket ju också gör att det kan vara varmare att sova i bivack än i tält. Det var en häftig upplevelse!

Vi vaknade i bivackerna på söndagsmorgonen och blev hämtade av Mojo och körda tillbaka till tältlägret där vi lagade frukost. Sedan fick vi göra lite vad vi ville, några gick tillsammans med Mojo på en kort tur upp till ”Storstenen” som ligger en bit upp i backen mitt emot stugan, andra gick en bit in i Syterpasset tillsammans med Kjell-Arne och de som stannade kvar i lägret grävde till ett kök att sitta i när vi lagade mat.

På måndagen var det planerat en topptur med Mojo men han var tvungen att fara ner till fjällstation, och då fick klassen själva gå efter att fått vägen utpekad av Mojo. Det var ganska mjölkigt så turen gick inte ändå upp som planerat, men det blev ändå ett bra åk tillbaka. Några stannade kvar och gick en liten tur till Storstenen istället då orken och energin inte riktigt räckte till den långa turen.

När vi vaknade på tisdagen packade vi ihop tälten och städade i ordning lite i stugan och packade ner oss i kälkar och pulkor. och några fick tolka på skidorna bakom skotrarna en bit innan de började gå mot skidsystemet och hemåt. Resten åkte med skotrarna ända hem.

Vi hade fantastiskt bra dagar och lärde oss en hel massa om hur det är att leva på fjället, hur man ska vara klädd och vilka maträtter som är smidigast att laga. Men vi var nog alla överens om att det var otroligt skönt att få duscha igen ;)

Nu far vi iväg på påsklov!

IMG_6323

IMG_6472

IMG_6492

IMG_6526

IMG_6533

 

IMG_6303

 

_MG_6622

_MG_6701