Bibelfjäll 11/12

I Hemavan, på SMU Fjällgård för ett år sedan var vi 15 nervösa (det var i alla fall jag) ungdomar som blev Bibelfjäll, klass nummer 2 i ordningen. De 15 unika individerna blev 14, för att sedan öka till 16 st. SEXTON STYCKEN! Vi skulle komma att dela på det mesta.
Den första prövningen blev vårt boende: annexet. Den första tiden bodde vi faktiskt i ett smärre byggkaos som efterhand blev mer och mer beboeligt. Vi bodde två-och-två i rum som inte var större än 10 kvm och med ett litet antal duschar och toaletter (i vår byggnad) fick vi samsas även där. För att inte tala om köket och vardagsrummet när allt blev klart. Var ska soffan stå? Vilken film ska vi se? Vem är det som inte plockar undan disken efter sig? ochRyms jag att laga mat vid spisen nu?
Mycket var nytt i början för de flesta. Vi skulle lära oss att använda Bibeln i vardagen och läsa och studera den under ett helt år. Vi skulle lära oss att leva på fjället i olika årstider och med olika hjälpmedel/utrustning. Vi skulle lära oss att möta människor, både i byn och på olika platser vi åkte till. Bibeln, fjället och mötet var tre ord som vi fick höra många gånger under den första tiden. Eller egentligen under hela året eftersom det är de tre ståndpunkter som Bibelfjäll håller sig kring.
Allt eftersom gick tiden. Vi fick ha kurser i hur man leder en grupp, hur den perfekta ledaren ser ut, hur ledaren i en grupp ska fungera perfekt, om en ledare kan vara perfekt. vilka egenskaper en ledare ska ha, osv. Enligt oss elever blev det ett evigt tjat om ledaren vid vissa perioder men visst är det väl så att man lär sig genom att repetera? Som sagt, tiden gick och vi kom allt närmre varandra som klass, trivdes i byn, blev oerhört väl omhändertagna såväl av lärare och anställda på SMU Fjällgård som av faddrar och övriga bybor.
Det som är Hemavans styrka är värmen som finns i byn (alltså inte värmen temperaturmässigt) och närheten till naturen. På hösten hade vi mycket regn, rusk och grått väder. Men det stoppade inte oss för det mesta vilket har lärt oss att vädret på fjället inte alltid är bra men man kan ha kul ändå. Under vintern hade vi ett helt underbart läge i förhållande till skidbacken. Att få åka ner till liften direkt från ytterdörren och sedan åka upp i backen är det inte alla som har möjlighet att göra. Lyx stavas det.
De sista veckorna uppskattades rumskamraterna, gemenskapen vi hade i köket, löptävlingen ”först till duschen”, hela byn Hemavan och allting som hade med Bibelfjäll att göra. Sista dagen grät jag, Linnea, hela dagen och det var jag inte ensam om. Men det var inte bara ledsna tårar utan även glada. Det var såklart sorligt att lämna mina fina klasskamrater som alla är underbara och fina människor. Vi har varit med om mycket tillsammans och utvecklats med varandra, ja allting kan inte skrivas ner här. Men det är ändå med glädje som jag kan se tillbaka på året i Hemavan och ett steg vidare i livet att lämna det bakom mig. Jag kommer alltid att minnas det i mitt hjärta och aldrig förlora alla värdefulla kunskaper jag har fått.
I Hemavan, på SMU Fjällgård idag är det nya nervösa ungdomar som blir Bibelfjäll, klass nummer 3 i ordningen. De kommer att dela på det mesta. Guds välsignelse över er!
Kram Linnea Åkerström, fd. bibelfjällare.

nu är det snart slut…

idag är det packnings dag för alla bibelfjällare.

vi har varit ute på en 3 dagars tur till norge och ”de sy söstre” (måndag till onsdag) och umgåtts och haft det riktigt trevligt. många skratt, bus, glädje, tältning, fiske, vandring, m.m.

Men detta året har verkligen betytt mycket för var och en av oss.

Det här har året betytt för mig

ett år som jag inte ångrar mig att jag gjorde.
ett år av nya spännande äventyr, möten och underbara Guds upplevelser.
där vi har fått testa på det mesta man kan tänka sig i att göra i naturen.
testat på samarbete, att lita på varandra och att kommunikation är ett vktigt verktyg.
ett år då vi har haft underbara lärare med varierad lärdom och kunskap
med ett brinnande intresse för det de undervisar

underbara klasskamrater som stöttar, hjälper och ser till att man mår bra
och  hjälper en när man hamnar fel och finns då där
glädje, stöttande, bus, skratt, tårar, bön, lovsång, film, tv tittande, samtal och FIKA
- är bara några små saker som vi har gjort tillsammans men som på något sätt även varit grundstenar för oss
underbar rumskamrat som man delat tankar och åsikter med
som har gjort att man har utvecklats och peppat en när man är deppig och har en jobbig dag

Tips till dig som vill gå bibelfjäll
om du vill göra ett år till minne.
gå bibelfjäll :)

där får du varierade fjällaktiviteter med bibelläsning samt möten dagligen
möten där du samarbetar med klasskamraterna, lärarna, samt andra i Hemavan och dess omnejd
men det är inte bara möten med andra – bara i klassen får du utvecklas socialt
(men om du vill finns det är möjlighet att hjälpa till med scouterna eller andra aktiviteter)
allt spännande som kan finnas i naturens värld och se naturen i alla dess får du uppleva påfjället
vandringar, tält, skidor, grottor, toppar, fiske, glaciär, säkerhetsteorier, m.m.
och detta får man uppleva under årets alla årstider - sensommar som vinter, höst som vår
Bibeln är en mycket spännande bok och innehåller så mycket mer än man kan tro
det är en vägbok för livet, med spännande historier, historiska händelser
levandegjorda och teoretiska – bibliodraman och egen läsning
men även samtal och reflektioner tillsammans i grupp om en bibeltext och se dess olika innebörd för olika personer.

Men nu är detta året slut för mig – men det innebär inte att livet är slut.
bibelfjäll kommer alltid vara en grundsten i mitt liv och en vändpunkt.

Kommer bibelfjäll bli en vändpunkt för dig??

Ta chansen :D
Det är värt sin vikt i guld!

Fjäll kramar!

/Emma

Pistmaskin

För ett tag sedan, en kväll mot slutet av säsongen 11/12, åkte eleverna på Bibelfjäll – Simon och Oscar – med en sväng i pistmaskinen. Ett par dagar tidigare hade även Josefine åkte med. En bra mycket längre stund dessutom; nämligen ca åtta timmar på natten.

17 maj

Den 17 maj 2012 åkte Bibelfjäll till Mo i Rana för att kolla på Norges nationaldagsfirande.
(För att se hela bildrutan – gå till http://www.youtube.com/watch?v=EwifN2p7X88

v 17

Och ännu en gång är alla tillbaka efter en väl behövd veckas lov. Det är inte mycket som går upp emot att få komma tillbaka och ännu en gång träffa all de man tycker om så mycket och varit ifrån så länge.

Måndagen blev som vanligt lite av en uppsamlingsdag med ”inför” och ”egen tid”.

Sedan har Evelin tagit oss genom reformationen med bland annat Martin Luther som huvudman och P-O tog oss igenom de senare år-talen med de olika ideologierna och samfunden som framstod på den tiden.

Onsdagen fick vi oss en helt fantastisk topptur. Skidorna kom på redan på morgonen och sen tog vi kungsliften upp för att där ifrån ta oss vidare till 1380. Även om vädret från en börjar inte vara det bästa, ej heller det sämsta. Så blev det ändå så pass bra att man frammåt eftermiddan kunda ta av sig jackan och sätta på sig brillorna. Gud är god! Och här kommer några bilder.

Photo: Linnea Åkerström Photo: Linnea Åkerström Photo: Linnea Åkerström

Torsdagen blev lite av en halvdag då vi inte tog oss iväg förrän framåt 1. Och då blev det till att slänga in skidor och packning i bilarna och så for vi iväg till Laisaliden.

Dock var väll varken vädret eller snö föret på vår sida och turen blev ganska kort. Men att få komma hem till en tallrik färdig lagad varm fisk soppa och pannkaka med sylt till en varm kopp kaffe, det är inte helt fel det heller!

Resten av veckan har bara bestått av buss och bil åkandes söderut i landet för min del så därför kan jag inte säga något mer om läget i Hemavan. Men de har de nog bra, som alltid :)

Jag hoppas att de har fått sig en bra tur idag med då de skulle bege sig av mot krutfjäll, grytrind.

Hoppas även helgen blir lyckad då den kommer bestå av valborgs firande i Hemavan med stor majbrasa för en del och tyvärr också stägning av liftsystem för säsongen :( En del av oss åker också iväg till Vännas och Equmenias årliga riksstämma. Så även denna helg håller vi till på olika håll.

/Judit

Bibelfjäll 12/13

Det är inte för sent att söka till Bibelfjäll 2012/2013! Det finns platser kvar så tveka inte att skicka in din ansökan trots att vi har passerat den 15 april. När vi får in din ansökan behandlar vi den så fort som möjligt efter principen ”först till kvarn…”

Påsklov

Jag vill börja med att tacka för det fina grattisklippet som Moa la upp på min födelsedag, tack!
När artigheterna är över kan jag gå över till att göra mitt ansvar denna vecka: blogga. Det är lite svårt att skriva om vad resten av klasskompisarna gör när vi har påsklov och vi inte träffas varje dag. (att vi har påsklov nu är för att vi helt enkelt hade lite uppdrag på SMU gården och så över själva påsken). Lite koll på klassen har jag väl; några är hemma och några är kvar i Hemavan. Jag (Linnea) är hemma i Älvsbyn och försöker ta det lite lugnt. I Hemavan hinner man, tro det eller ej, inte alltid ta det lugnt!
Lite tid ifrån varandra så här 6 veckor innan vårat år på Bibelfjäll är slut skapar en bild av hur det kommer att vara när skolan är slut. Det känns helknasigt att det bara är 6 veckor kvar! Då ska vi lämnas ut i den kalla världen på våra skakiga ben, ensamma och rädda. Nej då! Vi är fullmatade med nya erfarenheter, värderingar och tankar och nya vänskaper och kontakter. Hemavan kommer alltid att vara speciellt från och med nu.
Oj, så här känslig hade jag inte tänkt vara när jag började skriva – men tänk så det kan bli.
Jag avslutar med lite blandade bilder från påsk och diverse turer på fjället!
/Linnea