Ett år har gått till ända…

Tiden har gått fort sen det senast skrevs något här. Vi har hunnit med många olika saker och fått ännu fler upplevelser och minnen. Några av de saker vi haft förmånen att få göra och arbeta med är:
- gåvoupptäckande
- kulturförståelse och
- ledarskap.
Vi har även redovisat våra fördjupningsarbeten där vi hade gjort många olika men bra och genomtänkta val och arbeten. Det var alltifrån träning med bibeln till diverse hantverk.

Vecka 21 fick vi chansen att prova på hur det kan vara att åka på retreat. Kjell-Arne och Elisabet organiserade och genomförde två dygn på klippen för oss där vi bland annat fick testa på tystnad och tidebön. Efteråt hade vi alla positiva upplevelser av detta även om vi hade olika enkelt för att vara tysta ;)

Vi har även haft en avslutande fadderfest och varit i Norge och paddlat kajak.

Under våra sista veckor på bibelfjäll fick vi uppleva och utmana oss själva flera gånger. Något som vi fått göra under hela året och som gjort oss till de personer vi är idag. Vi är alla enormt tacksamma för den tid vi haft där och kommer alltid att minnas den som en viktig del av vår resa. Men nu har vårt år tagit slut och vi är alla utspridda i landet igen där nya utmaningar och äventyr väntar oss. Nya äventyr som även dem kommer att forma oss och göra oss till dem vi är.

Det finns fortfarande några platser kvar om du eller någon du känner skulle vilja uppleva ett år i fjällen där man får förmånen att utmana både kropp och knopp. Det är bara att kontakta Kjell-Arne Alvarsson (finns under fliken kontakt) för mer information!

Här kommer några bilder från våra sista veckor på Bibelfjäll.

ö (1)

ö (2)

ö (3)

ö (4)

ö

ö (5)

Uppenbarelseboken med Hans Lindholm

Så är vi nästan helt tillbaka i tiden med förra veckan. Då hade vi Hans Lindholm på besök. Han pratade om Jesus lärjunge Johannes och hans uppenbarelsebok. Uppenbarelseboken är ju en väldigt svår och komplex bok men efter några dagar med Hans förstår vi den i alla fall lite bättre :)

På fredagen fick vi även besök av en av förra årets elever i klassrummet som har varit här som säsongare i vår. Cissi kom och berättade om några av de äventyr som hon har upplevt sedan hon slutade på Bibelfjäll. Något som kan vara skönt för oss att höra eftersom vi så smått har börjat inse att vårat år här uppe snart är till ända…

Kyrkohistoria med Rune W. Dahlén

Vecka 16 började med att vi alla flyttade tillbaka till annexet efter alla våra äventyr de senaste två månaderna. Vi började med att träffa Elisabet igen och prata mer om Paulus. Det finns helt klart mycket att säga om denna man och allt han gjorde för den tidiga kyrkan.

Senare under veckan fick vi nytt besök. Den här gången var det av Rune W. Dahlén som pratade med oss om kallelse och kyrkohistorian i Sverige. Närmare bestämt om frikyrkornas historia. Även den här gången finns det en kvällsföreläsning på facebook. Den här gången med rubriken:
”Tolv år som förändrade Sverige – den makalösa historien om George Scott som byggde Sveriges första frikyrka med hjälp av kvällspressen.”.
Tyvärr hade vi lite tekniska problem under den här föreläsningen vilket gjorde att den är uppdelad i flera korta filmer. Med de finns alla där.

Utevecka nr.2 vid Tärnasjöstugan

Efter påsklovet bar det ut på fjället på utevecka igen. Den här gången var det Tärnasjöstugan som gällde.

uv1

När vi hade packat ihop alla saker vi skulle ha med oss bar det helt sonika av mot Tärnasjöstugan.
På vägen dit stannade vi och kollade på den här stora vindgropen som Mojo visade oss. Det är väldigt häftigt att se vad naturen kan göra. Helt utan människans hjälp…

uv2

Vi hade i alla fall tur med vädret ;)

uv3

När vi kom fram var det dags att slå läger. Vilket inte var så enkelt då vi sjönk ner till knäna/höften med varje steg vi tog…

uv4

Det är väldigt smidigt att tälta på vintern eftersom man kan ta med sig kylvaror till maten. Det är dock inte lika smidigt längre när mjölken fryser. Men då är det extra bra med påhittiga klasskompisar. Varför inte tina den i vattenbad på triangaköket? Fungerar även bra med grädde ;)

uv5

Dag två åkte vi på en så kallad tur-tur. Vi tog på oss längdskidorna eller turskidorna och gav oss av mot glimmerstugan. Vi började med att ta oss över sjön, vilket vi gjort lagom till fikadags. När vi gick mellan bergen i solen fanns det inte mycket att klaga på!

uv6

Den tredje dagen var det dags för topptur. Vi gick ungefär en tredjedel av vägen upp innan det var dags för lunchpaus och tid att njuta av utsikten!

Fjärde och sista dagen passade vi på att åka till andra sidan sjön för att helt enkelt ha en härlig dag i solen med vila, pimpelfiske, pulkaåkning och läsning med mer. En göttedag i solen helt enkelt :)

uv8

På fredagen åkte vi helt sonika hem efter en härlig vecka på fjället. Med stora temperaturskillnader från morgon till kväll och många skratt och glada miner :)

Hemstudier och Påsklov

Vecka 13 började även den med smtävlingar i Tärnaby då den här veckan var lite speciell. Vi hade nämligen hemstudier av olika slag. Vi fick olika uppgifter om påsken och dess budskap som vi skulle göra för att lära oss mer om vad den egentligen innebär. Sen skulle vi även arbeta med våra fördjupningsarbeten som sakta men säkert börjar ta form…

Den här veckan var ju även påskveckan så det var mycket fart och liv här på stationen vilket var trevligt. Det var även ett speciellt påskprogram som vi fick ta del av med musik, gudstjänster och andakter för att fira att Jesus har uppstått!

påsk

Efter påskhelgen kom vecka 14 och påsklov! Nästan alla stannade kvar här på stationen under lovet och passade på att njuta av solen och snön :)

Det blev mycket tid på fjället och i backen under dessa veckor!

Tillbaka i Hemavan en kortis

Nu var det ett tag sen det skrevs något här och det har hänt mycket sen sist men vi tar det väl i kronologisk ordning och börjar med vecka 12.

Den här veckan var vi tillbaka på stationen och hade ”vanliga” lektioner. Vi började med att träffa Elisabet igen och lärde oss mer om Paulus och hans resor i nya testamentet. Veckan fortsatte sedan med att Ray Baker kom tillbaka och pratade med oss om apologetik. Han hade även en kvällsföreläsning som går att se på vår facebooksida.

aaa

Den här veckan var ju även smveckan i full gång och några av de alpina tävlingarna gick i år av stapeln här i Tärnaby. Så på helgen passade vi som var här på att åka dit och titta på de olika tävlingarna.

aaaa

Håll utkik här på bloggen för fler inlägg om vad som hänt den senaste tiden!

Utevecka i snön

Måndag
Vi packade de sista vi behövde ha med oss till veckan. Vi åt lunch och sedan hoppade vi på skotrarna och begav oss till systerskalet. Skoterturen gick superbra och vi kom fram till stugan där vi sedan stoppade upp våra tält bredvid.

Väder: Mulet.29003488_816273158559680_1489871747_n

29003828_816273098559686_893599228_n

Tisdag

Först åt vi frukost och kollade hur alla hade sovit. Sedan gick vi alla ut och började gräva på bivackerna. En bivack är en tillfällig snögrotta som bland annat militärerna brukar använda sig av. Det är även ett bra vindskydd när de blåser mycket.

Vi byggde inte bara bivacker utan det byggdes även en rutchkana i snön.

Väder: Sol och inget moln

29341368_816275818559414_1043229778_n

29019868_816275828559413_185555292_n

Onsdag

De tre som sov i bivack tyckte att det var betydligt varmare än i tälten. De andra som sov i tält överlevde de -20 graderna som det var utomhus den natten.

När alla hade packat sina väskor för dagsturen började vi våran första tur, den gick mot Dålkoetjåhke. På vägen upp så fick vi testa att göra ett rutschblock, vilket är ett sätt att mäta snölagrens bärighet. Turen var väldigt fin, att gå med snöskor gick alldeles perfekt. Så åkturen ner för berget var helt klart värt vandringen upp. Det var en goo backe kan man klart säga.

Väder: soligt nästan inga moln alls. Solkräm i ansiktet, check!

29004063_1376929939079290_753366243_n

29019812_816907328496263_1768917883_n

29340895_816907331829596_2124108643_n

Torsdag

De som sov i bivack var även denna natten väldigt nöjda med värmen under natten. Eftersom natten i bivack var så bra så bestämde vi oss för att bygga klart den andra bivacken så att fler kan sova i bivack sista natten.

Nu till våran andra tur, weeehooo. Eftersom gårdagen blev så bra så var vi självklart taggade för nästa tur. Toppen vi skulle till hade inget namn, men den var fin ändå. Vi kom upp till toppen och hjälp vilken utsikt!
Så vackert!
Vi åkte sedan ner för berget och åket denna dag var ännu bättre än gårdagens.

När vi kom tillbaka till stugan och tälten så gick hela klassen in i våffelstugan för att käka våfflor. De var himmelska!

Väder: Soligt, soligt och soligt

29134845_816907731829556_795551449_n

Processed with VSCO with a6 preset

29134573_816907735162889_1488478866_n

28945611_816907308496265_10469533_o

Fredag

På fredagen så gjorde vi oss i ordning för hemfärd och började packa ihop våra tält. Veckan gick galet fort. När vi kom tillbaka till stationen efter lunch så packade vi upp våra saker och hade lite materialvård.

Det var allt för denna uteveckan!
Ha de gött, potatis kött, hahah.

Församlingspraktik och sportlov

Efter studieresan spridde vi ut oss lite i landet, från Luleå i norr till Småland i söder. Vi hade möjligheten att få följa med någon anställd i kyrkan (oavsett samfund) och se lite av hur det är att arbeta i en församling. Några följde med en pastor, några en diakon och några en ungdomsledare… När vi kommer tillbaka till en ”vanlig” vecka igen (vecka 12) ska vi jämföra våra upplevelser :)

praktik
Bilden är från Annies praktik i Reftele.

praktikk
Bilden är från Majas praktik i Umeå.

Vecka tio hade vi sedan sportlov där några passade på att stanna hemma och besöka familjen och några passade på att åka tillbaka till Hemavan lite tidigare för att njuta av snö och skidåkning!

Studieresa

Vecka 8 var vi på studieresa eller en miniturné då vi hann besöka många platser och uppleva mycket innan veckan var slut. Vi började på söndagen vecka 7 med att åka till Långsjöby på morgonen för att hålla i en gudstjänst där tillsammans med några ungdomar från Vilhelmina som vi lärt känna i höstas när de hade en gudstjänst i frikyrkan i Tärnaby.
En stor eloge till Maja som på grund av förkylning tog över predikan kvällen innan och gjorde det med bravur!

Långsjöby

Vi fortsatte sedan med att åka till Vilhelmina och åt mat med dem som varit med på gudstjänsten i deras kyrka.

Vilhelmina

Sedan hade vi en lång resa framför oss då vi skulle till Härnösands folkhögskola (”vår” skola) för att sova där inför måndagens och tisdagens besök.

På måndagen och tisdagen var vi alltså på besök i Härnösand. Där fick vi följa med på olika lektioner som skolan hade bland annat allmän kurs och etableringskursen. Det var roligt att få träffa fler elever som går på samma skola som oss och samtala om olika saker :) Efter den ”vanliga” skoldagen var vi några som gick en vända på stan för att se lite mer av staden och på tisdagen var vi alla och hälsade på i Pingstkyrkan i Härnösand där vi fick träffa några ur församlingen samt några av de som har svenskundervisning där.

härnösand

hörnässand

På onsdagen åkte vi norrut igen mot Umeå men på vägen tog vi ett stopp i Örnsköldsvik där vi först var på Fjällräven outlet (det blev ett eller annat köp…) och sedan åkte vidare till äventyrsbadet och spaet.

örnsköldsvik

När vi väl kom fram till Umeå hade vi två dagar med olika besök framför oss. Vi besökte bland annat Judiska föreningen, ALT och EFS Västerbottens huvudkontor. På torsdagskvällen tog vi alla även en sväng om Pinchos för att äta kvällsmat. Det vi kul att komma ut och göra något annat med klassen än det vi är vanan vid även om det såklart också är kul ;)

umeå

På fredag eftermiddag spriddes vi sedan alla med vinden till olika delar av Sverige för nästa veckas äventyr. Församlingspraktik!

Vecka 7

Nu har det gått ett tag sedan det skrevs något här… Det har hänt mycket sedan sist och om ni håller utkik här de närmaste dagarna kommer ni att få höra och se lite av det vi gjort!

Vecka 7 var sista veckan på skolan innan äventyren förde oss iväg från Hemavan för några veckor. Vi hade lektioner med Petter Jakobsson via länk, lektioner om Jesus, Tro och liv och så skulle vi packa ihop våra rum igen vilket gjorde att vi hade fullt upp. Men det betyder inte att vi inte firade fettisdagen och alla hjärtans dag!

Semlor

Vi fixade semlor till klassen, de anställda och säsongsarbetarna. Det var ett extra lyxigt fika :)